top of page
Search

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Με το πέρασμα των χρόνων δυστυχώς πολλά ιστορικά γεγονότα, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές έννοιες, μεταφράζονται ή μεταφέρονται από στόμα σε στόμα λανθασμένα, αλλοιώνονται, παραφράζονται με βάση την αντίληψη του καθενός και γίνονται αντικείμενο κόντρας και διχασμού.

Οι εθνικές μας εορτές έχουν καθιερωθεί όχι μόνο για να θυμόμαστε το εκάστοτε ιστορικό γεγονός αλλά και για να θυμηθούμε συλλογικά, σε ενότητα και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν και πέθαναν για να ζούμε εμείς Ελεύθεροι. Μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι το να μένουμε μακριά από κάθε τύπου φανατισμό! Μας δίνουν την ευκαιρία να εστιάσουμε στην ουσία των γεγονότων, στα ιστορικά διδάγματα τους αλλά και στα παραδείγματα προς αποφυγήν.

Η γνώση της ιστορία μας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να κατανοήσουμε την ταυτότητα μας. Ώστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την σωματική και ψυχική μας ελευθερία που καταπατάται καθημερινά από πολλούς ευκαιριακούς εκμεταλλευτές, οι οποίοι βέβαια δεν είναι παρά εκμεταλλευόμενοι των ίδιων τους των πρωτόγονων παθών. Μας θυμίζει να ζούμε με αγάπη και να είμαστε ακόλουθοι μόνο του καλού και της δικαιοσύνης. Να είμαστε Αυθεντικοί σε ότι κάνουμε και να μη παπαγαλίζουμε ότι βλέπουμε και ότι ακούμε χωρίς να το επεξεργαστούμε πρώτα με την καρδιά και με τον εγκέφαλο μας.

Μπορεί λοιπόν να είμαστε ευγνώμονες σε ατομικό επίπεδο για όλους αυτούς τους αγώνες καθημερινά, το συλλογικό πνεύμα όμως Ενώνει. Αυτό είναι και το νόημα κάθε εορτασμού.

Το Πνεύμα, η Ιστορία, η Φιλοσοφία της χώρας μας φλέγονται και ζουν μέσα μας όπου κι αν βρισκόμαστε.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας από άκρη σε άκρη, από το πιο απομακρυσμένο κυβικό μέτρο ελληνικών υδάτων ως το πιο απομακρυσμένο τετραγωνικό μέτρο ελληνικού εδάφους. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται. Χρόνια πολλά σε όσους δεν σταματάνε ποτέ να αγωνίζονται για ένα καλύτερο εαυτό, για ένα καλύτερο μέλλον- για τα παιδιά μας, που αυτά τα ίδια είναι το μέλλον το δικό μας αλλά και των επόμενων γενεών.

ΝΑΙ στην Ειρήνη, Ναι στην Αγάπη, Ναι στην Ενότητα, Ναι στην Ελευθερία, Ναι στη Δικαιοσύνη, Ναι στο Σεβασμό, Ναι στην Αλληλεγγύη και την Αλληλοβοήθεια. ΟΧΙ στον πόλεμο, Όχι στο μίσος, Όχι στο διχασμό, Όχι στην ανοησία και την κακία.

- Aliki Valores

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα δύο ιστορικά γεγονότα:

Επέτειος του ΟΧΙ, 28 Οκτωβρίου 1940

Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, 26 και 27 Οκτωβρίου 1912


71 views0 comments
bottom of page